petak, 6. kolovoza 2010.

I Egipćani su poznavali Photoshop

Poprsje kraljice Nefertiti (1340. pr. Kr.), jedno od najvećih dragocjenosti berlinskoga Novog muzeja (Neues Museum), prvi je puta ispitano kompjuteriziranom tomografijom (CT) davne 1992. godine. Snimanje je ponovljeno 2009.; njemački znanstvenici tada su otkrili nove pojedinosti o izradi skulpture. Trodimenzionalni snimci visoke rezolucije pokazali su da je poprsje prvo isklesano u kamenu, do posljednjeg detalja. Na kamenu je "jezgru" zatim nanesen sloj žbuke; tanji na licu i ušima, deblji na stražnjoj strani krune.


Usporedbom kamene "jezgre" i žbukanog sloja utvrđeno je postojanje određenih razlika. Kutovi kapaka na kamenoj skulpturi su plići, oko usta postoje nabori, jagodične kosti manje su izražene, a na nosu se nalazi grbica. Kako bi kraljičini lik uskladio s estetskim idealima vremena, kraljevski je kipar sve nesavršenosti prikrio žbukom. Postupak neodoljivo podsjeća na obradu u Photoshopu, zar ne?



CT snimka Nefertitinog poprsja pokazuje kamenu "jezgru" na koju je nanesen sloj žbuke. Ostale snimke možete pogledati ovdje. (Web portal Science Daily objavio je kraći članak o ovoj temi.)



CT snimci također su otkrili nekoliko pukotina te nejednoliku povezanost slojeva, što će restauratorima pomoći u određivanju opsega konzervatorsko-restauratorskog zahvata. Cijeli članak o nedestruktivnom istraživanju Nefertitinog poprsja pročitajte ovdje (Huppertz, Alexander et al., "Nondestructive Insights into Composition of the Sculpture of Egyptian Queen Nefertiti with CT", Radiology, vol. 251, br. 1, travanj 2009., str. 233 - 240, ).



Oživljavanje mumije

Godine 2003. Discovery Channel prikazao je dokumentarac o mumiji koju je tim egiptologa sa Sveučilišta u Yorku identificirao kao Nefertiti. Temeljem radiografskih snimaka lubanje, a uz pomoć kompjutorske tehnologije, dva su britanska forenzičara rekonstruirala lice preminule žene.



Časopis Time donosi članak o rekonstrukciji lica mumije za koju dio stručnjaka drži da bi mogla biti Nefertiti. Ova putena crnkinja, međutim, ne pokazuje preveliku sličnost s berlinskim poprsjem i više odgovara idealu ljepote 21. stoljeća.



Rekonstrukcijom Nefertitinoga lika bavili su se još etnolozi i stručnjaci za kozmetiku, a osobito je impresivan rad grafičkog umjetnika Svena Geruschkata. Geruschkat je kompjutorski obradio fotografije berlinskog poprsja i izradio digitalni 3D model koji se doima živim.



3D modeliranjem fotografija poprsja kraljice Nefertiti grafički umjetnik Sven Geruschkat izrazito je vjerno rekonstruirao njezin lik. Prezentaciju projekta pogledajte ovdje.