nedjelja, 21. rujna 2014.

"Exponatec Cologne 2013" u slikama

Sredinom studenoga prošle godine boravila sam kao gostujući predavač na Institutu za konzervatorsko-restauratorske znanosti u Kölnu (Cologne Institute of Conservation Sciences, CICS). U vrijeme moga boravka u gradu se održavao bijenalni međunarodni sajam za muzeje, konzervaciju-restauraciju i kulturnu baštinu Exponatec na kojemu se predstavllo 187 izlagača iz 15 zemalja. Svoj štand na sajmu imao je i CICS.





Za razliku od ostalih izlagača, CICS ne plaća prostor koji koristi. Organizatori Exponateca besplatno mu ustupaju izložbeni prostor, jer fakultet smatraju naboljim partnerom za promoviranje očuvanja kulturne baštine.

Osim prostora za izlaganje, CICS-u se ustupa i prostor za "kafić". Tu se posjetitelji druže i dogovaraju suradnju uz kavu, čaj i kekse koje poslužuju studenti konzervacije-restauracije.




Izložbeni prostor CICS-a jedan je od najvećih na sajmu, a budući da se na štandu demonstrira praktični rad na umjetninama, on privlači i najviše publike.







Rasvjetna tijela, lupe i ostalu opremu koja je potrebna za rad u improviziranoj radionici besplatno im na korištenje daje tvrtka Deffner & Johann. Direktor tvrtke, naime, smatra da je to najbolja reklama za njihove proizvode.(!)




Štand Deffnera & Johanna nalazi se nasuprot CICS-ovog pa zainteresirani posjetitelji odmah mogu dobiti informaciju o cijeni i dostupnosti proizvoda.




Na Exponatecu se može naći sve što ima veze s muzejima, restauriranjem i kulturnom baštinom, od izložbenih vitrina, ormara za pohranu, rasvjetnih tijela i sustava za reguliranje mikroklime do tehnoloških rješenja za prezentaciju zbirki.




Budući da vodim kolegij iz preventivne konzervacije, osobito su mi bili zanimljivi proizvodi vezani uz to područje. Na donjoj fotografiji možete vidjeti navlaku za sliku koja predmet štiti od vatre, dima i vode iz protupožarnih prskalica (proizvođač: Innosell). Navlaka se postavlja iza slike, uz gornju letvicu podokvira, a u slučaju požara slika se u nju jednostavno zatvori. Ovo je dobro rješenje za zaštitu najvrednijih djela u zbirci.




Tvrtka Hasenkamp je specijalizirana za prijevoz umjetničkih djela. Jako mi se svidio sanduk za transport slika s pomičnim unutrašnjim okvirom koji služi za učvršćivanje predmeta. Dimenzije okvira se mogu mijenjati, a to znači da se sanduk može koristiti za transport slika različitih veličina. To je vrlo praktično rješenje za muzeje, jer se ne mora izrađivati novi sanduk za svaku sliku koja se šalje na izložbu.




Najviše me oduševio tzv. vakuum-jastuk (vakuumkissen) koji se stavlja u sanduk za transport, a služi za imobilizaciju trodimenzionalnih predmeta i njihovu zaštitu od mehaničkih oštećenja. Jastuk je ispunjen sitnim kuglicama pa dobro prianja uz predmet. Kad se iz njega isiše zrak, skruti se i fiksira predmet. Kad je umjetnina sigurno stigla na odredište,  otvori se ventil za zrak pa se jastuk opet "opusti".




Na prošlogodišnjem se Exponatecu predstavljao i projekt The Best in Heritage. Posjetitelji toga štanda imali su priliku upoznati rad naše udruge 4 grada Dragodid, jednog od laureata konferencije The Best in Heritage 2012. godine. ("Dragodidovci" su dobili priznanje publike za najbolju prezentaciju - možete je pogledati ovdje.) Jedan od voditelja udruge, diplomirani etnolog i muzeolog Grga Frangeš, na Exponatecu je održao predavanje o projektu očuvanja suhozidne gradnje.

Već godinama pratim rad te udruge i divim se njihovim postignućima; o njima sam pisala i za e-časopis Odsjeka za konzervaciju-restauraciju In situ ("Dragodid ili o očuvanju tradicijske graditeljske baštine").






Na sajmu se također predstavljala tvrtka True Vue koja se bavi izradom zaštitnih stakala za slike. Kada sam prije četiri godine sudjelovala na kongresu Međunarodnog instituta za restauriranje (International Institute for Conservation, IIC), upoznala sam dopredsjednicu te tvrtke, gospođu Patti Dumbaugh. Patti me odmah osvojila svojom otvorenošću i velikodušnošću. Nakon konferencije mi je poslala e-mail u kojemu je rekla da joj je u karijeri puno ljudi pomoglo da uspije. "Mnogi od njih više nisu tu," napisala je. "Vjerujem da ću im se najbolje odužiti tako da pomažem novim generacijama. Ako Ti ikad bude trebala pomoć ili samo razgovor, slobodno mi se obrati."

Nije me, stoga, iznenadila vijest objavljena početkom ovoga ljeta da su True Vue i britansko strukovno udruženje konzervatora-restauratora utemeljili fond za stručno usavršavanje konzervatora-restauratora. Iz toga se fonda stručnjacima srednje generacije financira odlazak na konferencije i radionice.




U sklopu Exponateca održava se Mastertag: završne prezentacije apsolvenata i netom diplomiranih studenata  CICS-a. Predavanja traju cijeli dan i otvorena su za javnost. Na kraju se dodjeljuju nagrade za najbolja izlaganja. Ako sam dobro upamtila, prva je nagrada putovanje u Pariz, a to znači da se studenti jako trude impresionirati mentore i publiku.

Projekti koje su studenti prošle godine predstavili doista oduzimaju dah: primjena lasera za čišćenje obojenih površina, restauriranje voštanih pečata, restauriranje automobila... Gledalište je bilo dupkom puno; interes je bio toliki da su posjetitelji sjedili i na podu. Čula sam da je Mastertag posjećeniji od konferencije njemačkog strukovnog udruženja konzervatora-restauratora, Verband der Restauratoren, koja se također održava u okviru Exponateca. To ne treba čuditi, jer se CISC bavi primijenjenim i razvojnim istraživanjima u području konzervacije-restauracije pa stariji kolege dolaze na predavanja naučiti nešto novo. Tako će, nadam se, jednog dana biti i na godišnjim konferencijama naših studija konzervacije-restauracije.